KADK Afgang: TÅRNET I LANDSKAPET I TÅRNET

Høyde 6.4 Medium

 

Projekt af Knud Folstad fra Kandidatprogrammet Kunst og Arkitektur (KKA)

Hvad hvis Den Norske Turistforenings turisthyttekoncept blev overført til byens kontekst for at danne et nyt udgangspunkt i tråd med centralisering og turismens globalisering? Det spørgsmål beskriver i store træk “TÅRNET I LANDSKAPET I TÅRNET”, et projekt i overgangen mellem by og landskab.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitet befinder sig nær Stavanger, Norge. For 100 år siden en fiskeby – i dag Norges fjerdestørste by, dybt forankret i brændstoffets værdi. I Tomten, 15 minutters gang fra centrum, på et næsten glemt sted beskyttet af fjeldvægge til den ene side og med fjorden der strækker sig så langt øjet rækker til den anden, opføres Tårnet.

Site-1-3

Oil_platform_Norway

Som en af Stavangers ældste organisationer har DNT (Den Norske Turistforening) i mange år disponeret over en række  betjente og ubetjente hytter, turisthytter, placeret i fjeldene i området. Mens de største af disse er bemandede, i hvert fald en del af året af kokke, køkkenfolk, receptionist og rengøringspersonale, er de minde hytter ubemandede. Et medlemskab i DNT giver adgang til en standardnøgle, og med den kan enhver fjeldturist låse sig ind for at strække benen på en madras og spise hermetikmad fra madboden.

Med et ønske om en evig åben bygning, et sandt allemandseje, etableres tårnet i dialog med siloerne på den anden side af sundet, og som reference til opføreringen af oliepaltformsfundamenter som tidligere foregik ude på vandfladen.

Projektet forsøger at skabe en bygning som ikke bare rummer en programmatisk løsning, men som til yderlighed diskuteterer hvordan de tradionelle værdier, tillid og ærlighed, fra turisthytterner kan oversættes byens rappe replikker og høje frekvens. Programmet, “Utenfor Avgrensningen” er en iværksættelse af tanken om det umiddelbart indtagelige. En bygning som altid er åben, uden lukketid, som ikke afkræver invitation ved ankomst. En bygningskrop som både kan formidle og forlokke, snakke velartikuleret om arkitektoniske egenskaber og bærer førnævnte principper som kvaliteter og ikke som byrder.

Tårn 1.8.7 Medium

Trapperom Medium

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share this Story

Related Posts

Comments are closed.


Ingen URL indtastet – ønkede du begivenheder fra indlæg? - Den ønskede funktion kræver pluginnet amr-events Få det her

Kategorier