Dokumentar, Forelæsninger, Kunstakademiets Arkitektskole København, Studieprojekt, Studieprojekt, Udveksling og praktik
Udveksling på ETH Zürich

Udveksling på ETH Zürich

Kapitel 1
ETH arkitektskole i Zürich, Schweiz af Daniel Kragskov
Udvekslingsophold forår 2017

For et halvt år siden tog jeg beslutningen om at ville læse et semester i udlandet. Efter at have undersøgt hvilke muligheder jeg havde, valgte jeg at ansøge ETH i Zürich. Her sidder jeg så, i Zürich , Schweiz’ største by efter at jeg landede med flyet fra København for 2 dage siden. Om et par uger starter mit semester og jeg kommer til at skrive en række kapitler om mit ophold her. Dette første kapitel kommer til at omhandle, hvorfor jeg valgte at søge ETH og om selve ansøgningsproceduren.

Jeg har netop skrevet min bachelor på 5. semester og dermed afsluttet skoledelen af min bachelor på KADK, Institut for Bygningskunst, By og Landskab. Normalt bruger man så 6. semester til at tage i praktik, men jeg ville gerne prøve et udvekslingsophold.

ETH blev anbefalet mig af en del forskellige personer, og derudover kunne jeg læse mig lidt frem på nettet i forhold til skolens renommé. Den danske arkitektuddannelse er på mange måder ret god, hvorfor det var vigtigt for mig at finde et sted, hvor jeg virkelig kunne blive udfordret. ETH har jeg en formodning om er ret teoretisk tung og med en byggeteknisk tyngde, da ETH er et teknisk universitet – Departement Arkitektur er et fakultet og ikke en skole for sig selv. Jeg har en forkærlighed for schweizisk arkitektur og dermed var ETH et oplagt valg. Dog var der det ’aber dabei’ idet skolen ikke er en partnerskole til KADK, hvilket betyder optagelsesproceduren var ret tung, da man selv skulle have styr på alt.

Ansøgningsproceduren til ETH bestod i hovedtræk af 4 vigtige dele – Portfolio, Motiveret ansøgning, Sprogbeviser og Fagliste. Derudover en masse småting såsom kopi af pas, pasfoto, godkendelse af opholdet fra KADK, CV, karakterudskrift osv. Det hele skulle uploades online inden en bestemt dato. Portfolio vidste jeg ret tidligt i forløbet skulle laves – det tager faktisk rigtig lang tid at sammensætte en nogenlunde portfolio – også selvom det kun var materiale fra 2 års studier (jeg havde ikke skrevet bachelor på det tidspunkt). Kravet fra ETH var max. 20 sider i A4, der ville blive gennemgået digitalt.

Udsnit af portfolie: modelbillede

Udsnit af portfolie: Visualisering

Snit

Faglisten skulle laves ud fra sidste års kursusprogram. Man vælger fag så man får nok ECTS-point, så man har et skema der går op og ud fra interesse. Det er lidt af et puslespil at få til at gå op… Hurtigt stødte jeg ind i et problem. Jeg kunne nemlig ikke nøjes med fag på engelsk. ETH er et internationalt universitet, men på bachelorniveau kan de altså ikke garantere at de har nok fag på engelsk til at give tilstrækkeligt med ECTS-point. Af en eller anden grund havde jeg overset denne ret væsentlige detalje, der betød at jeg egentlig skulle kunne bevise at jeg 

kunne tysk godt nok til at kunne læse enkelte fag på det! Av, av… Jeg gik lidt i tænkeboks over det og lagde så en plan.

Mit tysk er okay i betragtning af at jeg kun har haft det i folkeskolen for snart mange år siden. Dog har jeg ikke noget gymnasialt bevis på at jeg kan det (i modsætning til engelsk, hvor det er fint bare at vise sine afgangspapirer, hvis man har en okay karakter). Hvis man kender lidt til det der hedder Common European Framework for Languages (CEFRL), ved man at det kræver minimum niveauet B2 for at læse et fag. For det første var jeg ret sikker på at jeg ikke havde dét niveau og for det andet havde jeg ingen måde at bevise mit egentlige niveau på.

Løsningen blev at jeg fik hentet Duolingo ned, samtidig med at jeg gav mig i kast med diverse tysk-tests online. Efter et par uger med det tog jeg en af de mere ’officielle’ onlinetest, der gav en fin (autogenereret) mail med resultatet. Udover mit engelske sprogbevis vedhæftede jeg denne mail som en PDF. Det var jeg dog godt klar over nok ikke ville række så langt. Derfor fandt jeg de gamle støvede grammatikhæfter frem og en god ordbog og begyndte at skrive min motiverede ansøgning på tysk hvori jeg lovede at jeg ville melde mig til et tyskkursus i starten af semestret. Med hjælp fra en god ven fik jeg skrevet den. Om det var dét der gjorde det (eller om de fik medlidenhed med mig) ved jeg ikke, men jeg kom i hvert fald ind

Efterfølgende var der en hel masse ting, der også skulle falde på plads – især dét at finde et sted at bo. Derudover begyndte det interessante valg med at skulle vælge studio (Entwurfsklasse). På ETH er hver studio repræsenteret af en professor der fungerer som hovedfigur i forhold til den retning og teoretiske diskurs der udstikkes. Fra 5. semester og helt op til 10. semester (kandidat) vælger man ud fra samme liste af 16 forskellige programmer. Man laver en prioriteret liste, hvor man får forrang, jo længere man er i studiet. Som udvekslingsstudent sættes man dog bagerst i køen… Af interessante navne var der blandt andet Adam Caruso, Marc Angélil og Sou Fujimoto. Hvert andet semester har Pierre de Meuron og Jacques Herzog desuden et studio i Basel – dog ikke dette semester.

Hver af disse studios har en PDF, der reklamerer for deres undersøgelsesfelt og ud fra dette, kan man så vælge. Jeg havde valgt Adam Carusos studio som første prioritet, men da den åbenbart var tæskepopulær fik jeg min anden prioritet hos Milica Topalovic, hvilket var helt fint. Programmet hedder Communes – Le Village Suisse Revisited og omhandler den schweiziske landsby som typologi og hvordan denne er under pres fra globalisering med tab af lokale kvaliteter til følge. Lige om lidt går det rigtigt i gang!

Bis bald!

Ps: Hvis man vil se min ansøgningsportfolio kan man finde den på følgende link: https://issuu.com/danielreakragskov/docs/daniel_rea_kragskov_portfolio_til_i

Pss: Her kan man finde beskrivelserne af de enkelte studios – det giver lidt en idé om den måde der bliver arbejdet på: https://www.einschreibung.arch.ethz.ch/programs.php

Har du spørgsmål om noget er du velkommen til at skrive en mail til mig på danielkragskov@gmail.com

Share this Story

Related Posts

Comments are closed.


Ingen URL indtastet – ønkede du begivenheder fra indlæg? - Den ønskede funktion kræver pluginnet amr-events Få det her

Kategorier