Interview

INTERVIEW: Polemik fortæller om deres nye tidsskrift

forside_#2


Sidste måned udkom første udgave af Polemik – et nyt ambitiøst tidsskrift, der ønsker at åbne op for nye diskussioner om arkitektur og arkitekturuddannelsen. StudArk har interviewet redaktionen bag tidsskriftet for at høre hvad de har på hjertet med deres nye publikation og hvad deres visioner er for fremtiden.

1. Hvordan opstod idéen til tidsskriftet?
Vi så et hul i arkitekturformidlingen på arkitektskolen. Vi har KÅRK som trykker længere artikler om arkitektur én eller to gange om året og studark.dk som løbende fortæller os om begivenheder og fremviser projekter, men der findes ingen platform til at facilitere den løbende debat om arkitektur og arkitektuddannelsen, som ellers kun foregår på tegnesalene. Med dét behov i tankerne og en kærlighed til det trykte format begyndte vi at arbejde på et magasinkoncept i efteråret 2015. Polemik udkom første gang i februar 2016 og er planlagt til udgivelse hver måned fremover.

2. Hvad vil I med jeres tidsskrift?
Med Polemik vil vi forbinde og sammenstille holdninger og tanker om vores fag ved at udgive korte artikler – typisk i læserbrevsformat – som vi løbende modtager fra studerende, undervisere og praktiserende arkitekter. Vores forhåbning er at udgivelserne kan synliggøre debatten og gøre det mere tilgængeligt for alle at deltage på en platform som når ud over tegnebordet og kaffepauserne. Polemik betyder ’diskussion for diskussionens skyld’ og har egentlig nogle negative konnotationer, men i denne sammenhæng tror vi på at Polemik er i stand til at fremprovokere vigtige diskussioner om vores fag og uddannelse.

3. Er der nogle bestemte ting, der har inspireret jeres tidsskrift?
Som nævnt før bevæger Polemik sig i rummet mellem KÅRKs lange format og StudArks blog-platform. Det er et hurtigt læst blad, som fokuserer på effektiv formidling af holdninger. Vi har blandt andet kigget på Aarhus Universitets ’Tænkepauser’, Arkitektskolen Aarhus ’Arkipelaget’-pamfletter og ’Blød By’ som var et arkitektfagligt – og en smule venstredrejet – blad, der udkom i løbet 80’erne med blandt andre Niels Ole Lund og Carsten Thau som faste bidragsydere. En anden reference er Zine-kulturen, som synes at have evig storhedstid. Et Zine er et kort, selvudgivet blad – ofte bestående af bare et enkelt foldet papir pumpet ud af en xerox maskine. I 60’erne og 70’erne var det oftest brugt af musikfans, som lavede små udgivelser om deres yndlingsbands, og hvis man går længere tilbage finder man eksempelvis Adolf Loos’ udgivelser om herremode. Formatet giver os muligheden for billigt og hurtigt at kunne producere relativt store oplag uden at være afhængig af hjælp udefra. Det er vigtigt for os at Polemik beholder sin uafhængighed, og vi modtager hverken penge fra arkitektskolen eller fra tegnestuer. På den måde undgår vi interessekonflikter, og diskussionen kan løbe frit.

4. Hvad håber I at jeres tidsskrift vil føre til i fremtiden?
Vi håber at støtten til Polemik bliver ved med at vokse, og at vores læsere fortsætter med at udvise det engagement og den diskussionslyst, som vi har mødt indtil nu. Vi tror på vores korte, hurtige format, men sigter efter at udvide vores oplag gradvist, så samtalerne ikke begrænser sig til Arkitektskolen Aarhus, men også involverer de andre arkitektur- og designuddannelser i Danmark. Vi tror på at Polemiks visioner med tiden vil kunne sive ned i undervisningskulturen og have indflydelse på hvordan vi som arkitekter og arkitektstuderende forholder os til og diskuterer vores fag.

StudArk opfodrer alle at checke Polemik ud og at deltage i debatten ved at sende bidrag til redaktionen. De første to numre af Polemik kan findes på deres Tumblr her. Vi glæder os til at følge Polemiks fremtidige udgivelser og som noget ekstraordinært kan du på KADK – i næste måned – samle et fysisk eksemplar af Polemik #3 op i kantinen. God læselyst.

Share this Story

Related Posts

Comments are closed.


Ingen URL indtastet – ønkede du begivenheder fra indlæg? - Den ønskede funktion kræver pluginnet amr-events Få det her

Kategorier