Inspiration, Tips & Tricks

10 podcasts alle arkitektstuderende bør høre

Som arkitektstuderende kan vi altid bruge inspiration og information om det seneste nye indenfor arkitektur, design og byplanlægning. Men det kan være svært at finde tid til at følge med i de seneste tidsskrifter og læse alle de gode arkitekturblogs, som findes derude.

Heldigvis findes der en løsning, der nemt kan kombineres med dine eksisterende arbejdsrutiner. Podcasts gør det nemlig utrolig bekvemt (og underholdende) at suge en masse information ind om arkitektur, både historisk og nutidig, samtidig med at du sidder ved tegnebordet, foran computeren eller er på færd i byrummet.

StudArk har undersøgt hvad der findes af gode podcasts om arkitektur og sammensat en liste der kan hjælpe dig med at finde dit favorit podcast til lange dage og aftener på tegnesalen.

BYLYD

BYLYD (DK): På dets hjemmeside bliver BYLYD beskrevet som “Danmarks første podcast om stederne, vi bor og lever i – storbyen, forstaden og landsbyen”. Programmet behandler dilemmaer og udfordringer i vores by og præsenterer fortællinger om hvordan mennesker forholder sig til deres urbane miljø. BYLYD er et friskt pust på den danske podcast-scene, især for os, der engagerer os med byen og dens rum i vores dagligdag. Du kan lytte til BYLYD på Soundcloud eller på iTunes.

99% Invisible

99% Invisible (USA): 99% Invisible er et forrygende podcast, der oser af californisk entusiasme og fortælleevne. Den karismatiske vært Roman Mars og hans dygtige hold er hver uge klar med en ny vinkel til et interessant emne, der på en eller anden måde (ikke altid meget åbenlyst) vedrører design eller arkitektur. Nogle af mine yndlings episoder er: The Nutshell StudiesStructural Integrity, Of Mice and Men, Penn Station Sucks og Cow Tunnels. Men dyk selv ind og udforsk det store repertoire af materiale – om alt fra skiveskåret franskbrød til flag – på deres hjemmeside eller på iTunes.

Razia Iqbal

Dream Builders (UK): En programserie produceret af BBC World Service, hvor den skarpe vært Razia Iqbal interviewer nogle af de største navne indenfor arkitektur, så som Norman Foster, Zaha Hadid og Daniel Libeskind. Man får kendskab til arkitekternes personlighed og historien bag deres succes, samtidig med at Razia Iqbal ikke holder ikke tilbage med at komme ind på både ros og kritik af arkitekternes arbejde. Dette gør programmet utrolig relevant og engagerende, da man som lytter får indsigt i de store debatter og omdrejningspunkter i arkitektur i dag. Find alle Dream Builders episoderne her.

TED

Ted Talks om arkitekturDe fleste kender til Ted Talks, som byder på et hav af spændende talks om tankevækkende emner. Igennem årene har der været en del Ted Talks, der på en eller anden måde har omhandlet arkitektur. Ikke alle er klare over, at man nemt kan få adgang til alle disse talks på et og samme sted, hvor de endda er opdelt i fem forskellige underkategorier.

The Urbanist

The Urbanist (UK og globalt): Podcastet om alt, som har med byer at gøre: mennesker, bygninger, gader, pladser, bykultur m.m. Hver episode kombinerer reportager fra journalister i forskellige verdensbyer. Tidligere episoder har blandt andet handlet om social adfærd i byer, gentrificering, byens undergrund og mange andre spændende emner. Ikke alle episoder relaterer sig direkte til arkitektur eller design, men podcastet er et must for dem, der interesserer sig for urbanitet på et globalt plan. Lyt til episoderne på The Urbanists hjemmeside, Soundcloud eller iTunes.

Staden

Staden (SE): Staden er et podcast produceret af organisationen Sveriges Arkitekter. Fokus er på byer – deres identitet, udvikling og arkitektur. Mange af episoderne tager udgangspunkt i én by og undersøger emner, der relaterer til dette sted – en god ressource hvis man for eksempel skal på studietur til en af de omtalte byer. Der findes også episoder, der omhandler mere altomfattende emner. Et af de nyeste programmer undersøger for eksempel hvordan urbanisering har påvirket menneskets forhold til dyr. Check episoderne ud på podcastets hjemmeside.

Spotlight on Design

Spotlight on Design (USA): Arkitekturmuseet National Building Museum i Washington DC arrangerer løbende forelæsninger med nogle af de største navne indenfor arkitektur, byplanlægning og design under serietitlen ‘Spotlight on Design’. På museets hjemmeside er det muligt at lytte til optagelser af alle forelæsningerne, f.eks. med Rem Koolhaas, Frank Gehry og Tadao Ando. Gå på opdagelse i museets store arkiv af forelæsninger.

DAC

DAC Podwalks (DK): For nogle år siden producerede DAC et podcast med guidede lytteture i forskellige områder i København. I disse såkaldte podwalks møder du arkitekter, beboere, borgmestre og kulturpersoner, der guider dig rundt i hovedstadens nye arkitektur og byudvikling. Idéen er, at man kan lytte til podwalken imens man går tur på de omdiskuterede steder. Du kan downloade lytteturene på DACs hjemmeside eller på iTunes.

summitUtrustning

Summit (SE): Summit er et svensk arkitektur- og designinitiativ, der blev lanceret i 2013. Hver anden uge udgiver de en podcast episode, hvor et aktuelt emne bliver behandlet gennem interviews, anmeldelser og reportager. De svenske værter kommer vidt omkring med programmet, der blandt andet har været i Tokyo, Milano og New York for at rapportere om events og emner dér. Find episoderne her.

DnA

DnA – Design and Architecture (USA): Et podcast om design, arkitektur, mode og byer med fokus på forbrugere og kritikere. Programmet bliver produceret i Los Angeles, hvilket har meget indflydelse på indholdet. Podcastets værdi ligger hovedsageligt i kritiske diskussioner om byudvikling, design og arkitektur. Check det ud på podcastets hjemmeside eller på iTunes.

God lyttelyst!

Share this Story

Related Posts

Comments are closed.


Ingen URL indtastet – ønkede du begivenheder fra indlæg? - Den ønskede funktion kræver pluginnet amr-events Få det her

Kategorier