Don't Mind The Gap

Don’t Mind The Gap: Tre punkter du skal overveje inden du vælger

Ranking


Mit valg af Bartlett kom efter et langt forløb af overvejelser, hvor især den faglige profil af skolen lå i højsædet. Derfor vil jeg som noget af det første nævne, hvad jeg mener er vigtigt at tænke over, når du skal til at vælge din arkitektuddannelse i udlandet.

At finde det rigtige sted at læse arkitektur i udlandet kan være en jungle. Det skyldes først og fremmest, at arkitektur kan være enormt alsidigt og innovativt sammenlignet med andre mere konservative fag som jura eller matematik. Diskursen om, hvad en arkitekt skal kunne løse af opgaver, og omfanget af de værktøjer, der er til rådighed, flytter sig konstant. Omvendt er arkitektur, modsat eksempelvis medievidenskab og journalistik, et gammelt kunsthåndværk, som er blevet værdsat gennem flere hundrede år. Det dengang Kongelige Danske Skildre-, Billedhugger- og Bygnings-Academie i Kiøbenhavn (i dag KADK), grundlagt i 1754, er et godt eksempel herpå. Dette betyder, at de gamle universitets-mastodonter i udlandet alle har en stolt tradition for at uddanne arkitekter, men også at der de sidste mange år hele tiden dukker nye og interessante privatskoler og programmer op. Derfor er det ikke nødvendigvis Harvard eller Cambridge, der er det oplagte valg for den ambitiøse arkitektstuderende.

Her er tre vigtige punkter du skal overveje inden du vælger:

1. Udveksling eller alternativer (der er mange)

Først må du spørge dig selv hvilket format studieopholdet skal have. Der kan være mange personlige grunde til at vælge det ene frem for det andet. Det mest oplagte er at overveje at tage dit udlandsophold gennem de udvekslingsaftaler din skole har indgået. Her er der et stort udvalg af gode arkitektskoler at vælge imellem, men der er desværre også mange interessante skoler, der ikke er repræsenteret. Det er muligt at indgå en særaftale med en skole og få oprettet en udvekslingsaftale på egen hånd, men det kræver en del benarbejde. Hvis du gerne vil læse mere en ét semester i udlandet er det også muligt at få forlænget din udvekslingsaftale med et ekstra semester.
Hvis du både ønsker en uddannelse, der ikke er blandt de eksisterende udvekslingsaftaler, og du gerne vil læse i udlandet i mere en ét semester, kan det være værd at overveje om du skal vælge en hel uddannelse i udlandet. De fleste kandidatuddannelser varer to år. Jeg vil straks fastslå, at man selvfølgelig ikke behøver at tage hele uddannelsen, man er blevet optaget på. Man kan sagtens hoppe fra en kandidatuddannelse efter et år, og så genoptage den hjemme i DK og færdiggøre sin afgang der. Der findes også mange 12 måneders MAs i arkitektur som man med fordel kan vælge, hvis man ikke ønsker at være væk i to år, men samtidig gerne vil færdiggøre en hel kandidatuddannelse. Tag en snak med din studievejleder om de mange muligheder og smuthuller der eksisterer.

2. Faglighed over oplevelser

Det er ikke nogen hemmelighed, at arkitektur er et meget tidskrævende fag at studere. Min ven Jørn, der læser til ingeniør på Cambridge, beskrev dem, der læste de tekniske fag som hårdtarbejdende og dem, der læste de kreative fag som mindre hårdtarbejdende. Da jeg spurgte specifikt til dem, der læste arkitektur, grinte han og sagde, at de var i deres helt egen kategori. De var begravet i deres arbejde og kom sjældent til de sociale arrangementer.
Det er super vigtigt at spørge sig selv om, hvad ens ambitioner er med studieopholdet. Hvis det er de sociale og kulturelle aspekter, du vægter højest, er det en god idé at undersøge skolens profil nærmere, både ved at kontakte tidligere elever og gennem hjemmesiden. Det samme gælder, hvis du har særligt høje faglige ambitioner med studieopholdet.

3. Ranking

Ja. Et godt sted at starte er at kigge på de forskellige rankings af arkitektuddannelser, der ligger på nettet. Malcolm Gladwell har skrevet en glimrende artikel, der forklarer, hvorfor det er umuligt at sammenligne undervisningskvaliteten på så komplekse institutioner som universiteter. Men ranking kan alligevel bruges et stykke hen af vejen, da de afspejler hvor anerkendt og ressourcestærkt et universitet er, hvilke ofte tiltrækker dygtige lærer og elever.
Alle lister skal tages med et gran salt, da det er enormt forskelligt, hvilke kriterier der lægges vægt på. Jeg kan med det samme afsløre, at der ikke er én arkitektuddannelse, der konsekvent går igen på alle top-ti af “world ranking”-lister. At en arkitektuddannelse ikke optræder på en liste betyder ikke, at du nødvendigvis ikke skal vælge den, men ønsker du at gå på en særligt prestigefyldt skole, er det en god tommelfingerregel, at den skal gå igen på et par af listerne.

 

DontMindTheGap_bund

 

Share this Story

Related Posts

Comments are closed.


Ingen URL indtastet – ønkede du begivenheder fra indlæg? - Den ønskede funktion kræver pluginnet amr-events Få det her

Kategorier